apr 22

Waterkeringen rond de Westerschelde

In Nederland zullen de waterkeringen rond de Westerschelde vanaf 2000 op Deltasterkte zijn en voldoen aan de dan geldende normen voor het veiligheidsniveau. Het Vlaamse Sigmaplan wordt nu geactualiseerd. Daarin wordt uitgegaan van een zo groot mogelijke veiligheid zonder de aanleg van de stormvloedkering, maar met aanleg van zoveel mogelijk Gecontroleerde Overstromingsgebieden (GOG’s). Binnen enkele jaren zullen alle dijken rondom de Zeeschelde op hoogte gebracht zijn volgens dit geactualiseerde Sigmaplan.

Integraal waterbeheer is in België een aandachtspunt. Veiligheid tegen overstromingen maakt hier onderdeel van uit. Voor de toekomst is de veiligheid rondom het Schelde-estuarium hiermee echter niet gegarandeerd. Klimaatsveranderingen zorgen naar verwachting voor een toename in de stormfrequentie en, op langere termijn, voor een stijging van de zeespiegel. De extreme stormvloedstanden die uitgangspunt zijn voor het ontwerp van de waterkeringen nemen nu reeds merkbaar toe, evenals de hierdoor veroorzaakte grotere golfaanval. De huidige waterkeringen zijn echter met voldoende marge ontworpen zodat de veiligheid zeker voor de middellange termijn is gewaarborgd.

Op bijna alle plaatsen in het Schelde-estuarium neemt het getijverschil toe. Dit gebeurde in het verleden al door bijvoorbeeld inpolderingen en gaat nog door, bijvoorbeeld door het verruimen van de vaargeul en het vaargeulonderhoud. Dit heeft echter geen invloed op de extreme stormvloedstanden. Zowel in België als in Nederland ontstaat het besef dat aan steeds verdergaande
dijkverhogingen een grens is. De eind jaren vijftig gekozen veiligheidsnormen doen geen recht meer aan de huidige maatschappelijke context, en het denken over veiligheid tegen overstromen wordt ingepast in een algemene discussie rondom risicodenken. Hierbij wordt vooral gedacht in termen van risico voor en gevolgen van overstromingen, waarbij risico en schade zo mogelijk worden uitgedrukt in geld.

Posted in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Waterkeringen rond de Westerschelde
mei 17

Alles over Museums

Een museum, voor vele ook leuke bezienswaardigheid en voor sommige iets saai’s. Een museum niet als doel winst maken, maar oude objecten te laten zien aan de bezoekers. Er zijn verschillende museums die ieder iets anders laten zien aan de mensen. Sommige museum liefhebbers reizen heel veel om dat ene te zien wat die museum heeft. In sommige musea zijn er tentoonstellingen om de bezoekers meer informatie te geven over het object die zij aanschouwen in het museum. Als je een kortingscode hebt voor een bepaalde museums kun je er met korting naar binnen.

 

Soorten musea

 

Er zijn verschillende soorten musea zoals een kunst museum, natuur museum, sport museum, archeologie museum en techniek museum. Een kunst museum laat vaak kunst zien zoals schilderijen en mooie beelden. Dit is de meest bezochte museum. Een natuur museum is vooral groen en daar hangen foto’s die uit de natuur zijn gemaakt. Een sport museum is bedoeld voor bekende sporten vooral voor legendes van voetbal. Sommige voormalige bekende voetballers hebben hun eigen museum. Niet alleen voetbal heeft een eigen museum, ook andere sporten. Archeologie museum is een museum waar allemaal foto’s van gebouwen staan. Archeologie kan ook kunst zijn, want sommige gebouwen kunnen zo mooie gebouwd zijn dat het in een museum thuis hoort. En als laatste de techniek museum, bij een techniek museum is er veel te doen zoals de bezoekers allemaal experimenten doen en technische ontwikkelingen op het gebied van natuurkunde, scheikunde, informatietechnologie biologie en gedragswetenschap.

Posted in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Alles over Museums
feb 26

Backpack en vissen in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is met zijn ongerepte natuur één van de populairste backpack bestemmingen. Zeker nadat de films van The Lord of The Rings bekend zijn geworden zijn er veel meer mensen die het als bestemming hebben gekozen. Er is ook ontzettend veel te zien en beleven. De steden en dorpen die ze hebben zijn een lust voor het oog en moet je als backpacker ook zeker eens meegemaakt hebben. Hiermee heb je een belevenis die je nooit meer zult vergeten.

Mooiste bestemmingen

De mooiste bestemmingen zijn een aantal steden en dorpen. Zo is er bijvoorbeeld het dorp Kaikoura. Hier draait alles om de oceaan. Dit is de plek waar je moet zijn om walvissen te spotten. Hier kun je de walvissen van dichtbij bekijken in hun natuurlijke leefomgeving, Kaikoura Canyon. Toeristen kunnen excursies maken naar deze kustwateren waar verschillende walvissoorten voorkomen, afhankelijk van het seizoen. Er zijn ook momenten dat andere dieren, dolfijnen en zelfs ook weleens orca’s te zien zijn.

Om de natuur zo goed mogelijk in balans te houden worden er speciale boten gebruikt voor deze excursies. Deze boten zijn voorzien van speciale motoren die stiller zijn en zodoende de zeedieren zo min mogelijk storen. Op de dekken is er een onbelemmerd uitzicht zodat er optimaal van het uitzicht genoten kan worden.

Lake Wanaka

 

Het op drie na grootste meer van Nieuw-Zeeland is Lake Wanaka. Het bijzondere aan dit meer is dat er een eiland, Mou Waho, in ligt en dit eiland bevat ook een meer. Wanaka is een plaats waar je lekker tot rust kunt komen om de wonderschone natuur. Bezoekers van Wanaka komen er om te wandelen (in de bergen) of om te zwemmen en varen. De sportvissers kunnen hier ook goed terecht. Wandelingen kun je doen in een uur, maar je kunt ook uitgebreide wandelingen door het gebied maken van maar liefst vier dagen. Zorg wel dat je hier goed op voorbereid bent.

Backpacken

Om te backpacken in Nieuw-Zeeland moet je goed voorbereid zijn. Er zijn tal van zaken die je vantevoren moet regelen. Nieuw-Zeeland is één van de mooiste plekken op aarde en als backpacker moet je er geweest zijn.

Posted in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Backpack en vissen in Nieuw-Zeeland