Geschiedenis

DE GESCHIEDENIS VAN HET MUSEUM

De vorming van een visserijcollectie in Vlaardingen dateert van 1911. De gemeente Vlaardingen ontving uit de nalatenschap van de van oorsprong Vlaardinger Mr. Simon van Gijn te Dordrecht circa 100 tekeningen en prenten en talrijke voorwerpen. In 1920 werd deze collectie, vermeerderd met andere voorwerpen uit gemeentelijk bezit, ondergebracht in de Vlaardingsche Oudheidkamer en Visscherijmuseum. In 1956 werd de Oudheidkamer opgeheven.

In 1960 werd de Stichting Nationaal Visserijmuseum opgericht. Als onderdak voor het museum koos men voor Het Reedershuys aan de Westhavenkade. Het museum vond in 1971 een nieuw onderkomen in het Huis met den Lindeboom aan de Westhavenkade 53-54. Het museum is nog steeds in dit voormalige redershuis gevestigd. In 2003 vond een fusie plaats tussen de Stichting Visserijmuseum, Archeologie en Bouwhistorie Vlaardingen (Museum Hoogstad) en de Stichting Exploitatie Museumkade in de Stichting Vlaardings Museum.
Het verzamelbeleid is nu tweeledig: de Nederlandse Noordzeevisserij en de Vlaardingse stadsgeschiedenis.De naam is inmiddels veranderd in Visserij & Vlaardings Museum.

Westhavenkade 53/54
3131 AG, Vlaardingen