Aangezien Nederland dicht bij de open zee ligt, in het noordwesten van Europa, zijn de thema’s zeevaart, visserij en scheepsbouw zeer relevant voor de plaatselijke bevolking. Hieronder vindt u een aantal themamusea die u in Nederland kunt bezoeken.

Visserijmuseum Vlaardingen in Vlaardingen

Visserijmuseum Vlaardingen in Vlaardingen, Nederland – de museumtentoonstelling behandelt de geschiedenis van de visserij in de Noordzee. Het museum bezit een grote collectie modellen, tekeningen en foto’s die de evolutie van de Nederlandse schepen door de eeuwen heen laten zien. De belangrijkste vissoorten die in de Noordzee leven, zijn vertegenwoordigd. Diorama’s illustreren de visserijmethoden in het verleden en vandaag. Het dagelijkse leven van de vissers wordt getoond: kleding, huishoudelijke artikelen en de inrichting van de hutten.

Museum

Ecomare en zijn collectie

mensen in de buurt van het zwembad

Ecomare is een natuurmuseum met zeehonden, vogels, een aquarium en een ‘duinpark’. Het museum richt zich op de Noordzee en de Wattzee. De verschillende aquaria herbergen veel verschillende soorten vissen, zeesterren en weekdieren. Elk aquarium toont een andere habitat, ter illustratie van de verschillen tussen het leven op open zee en in de havens.

Raislaan 92

1796 AZ De Koog, Nederland

 +31 222 317 741

Dolfinarium Harderwijk en zijn collectie

Het Dolfinarium Harderwijk is gewijd aan dolfijnen. Er zijn tien verschillende shows met dolfijnen en hun begeleiders. Na de show kunnen bezoekers de dolfijnen persoonlijk ontmoeten in de onderwaterlounge. Behalve dolfijnen zijn er ook walrussen, bruinvissen, zeeleeuwen, zeehonden, roggen en haaien.

dolphins

Dolfinarium Harderwijk

Strandboulevard Oost 1

3841 AB Harderwijk

Nederland

Bekijk op kaart

+31 341 467 467

Beeldhouwwerken aan zee en haar collective

Museum Beelden

Museum Beelden aan Zee is uitsluitend gespecialiseerd in hedendaagse beeldhouwkunst. De eerste sculptuur in de collectie werd in 1966 aangekocht door de stichters van het museum, Theo en Lida Scholten. Het museum werd in 1994 opgericht en herbergt nu ongeveer duizend beeldhouwwerken en enkele honderden medailles. Het is het enige Nederlandse museum dat gespecialiseerd is in het tentoonstellen van beeldhouwkunst.

Beeldhouwwerken aan zee

Harteveltstraat 1

2586 EL Scheveningen

Nederland

Bekijk op kaart

+31 70 358 5857

Nautisch Historisch Museum Amsterdam

Het Nautisch Historisch Museum in Amsterdam, Nederland, is een nationaal museum gewijd aan de geschiedenis van de zeevaart in het land vanaf de vroegste tijden tot heden. Het heeft een waardevolle collectie oude kaarten en navigatie-instrumenten. Er zijn ook modellen van schepen uit de 17e eeuw. Ook opmerkelijk is de verzameling scheepsbeelden die vroeger de ruggen en achterstevens van schepen sierden.

Nautical Museum Amsterdam

Nederlands Nationaal Scheepvaartmuseum

Het Nationaal Scheepvaartmuseum in Amsterdam werd in 1973 geopend door prinses Beatrix, in een gebouw uit 1656. In 2007 onderging het museum een ingrijpende renovatie en in 2011 werd het heropend. Tegenwoordig zijn in het museum tentoonstellingen te zien die meer dan 500 jaar Nederlandse geschiedenis documenteren, van de walvisvaart tot het moderne leven in de zeehaven van Amsterdam.

Een van de interessantste tentoonstellingsstukken is de “Gouden Eeuw” en met name het prachtige zeilschip, de “Amsterdam”, dat kan worden bezichtigd en waarvan de uitrusting en de inrichting kan worden bezichtigd. Er is ook een indrukwekkende collectie schilderijen met afbeeldingen van de grote zeeslagen, portretten van de grootste zeelieden van Nederland en een unieke collectie 18e-eeuwse kaarten. Daarnaast kunnen bezoekers van het museum een uitgebreide collectie globes, navigatiehulpmiddelen en geschreven bronnen over navigatie bekijken.

De trots van het museum is de tentoonstelling van zeil- en roeiboten en levensgrote replica’s van zeilschepen. In het Maritiem Museum kunt u een virtuele reis maken in de wereld van piraten en zeeslagen in een interactief spel genaamd ‘Leven aan boord’. Wie een stukje van het museum wil bewaren, kan gevechtstrofee├źn kopen in de vorm van souvenirs die in de plaatselijke souvenirwinkel worden verkocht.

Maritiem Museum Prins Henrik Rotterdam

Het Maritiem Museum Prins Hendrik in Rotterdam, Nederland, is een van de oudste musea ter wereld, met een tentoonstelling over de ontwikkeling van de Nederlandse en de wereldzeevaart vanaf de vroegste tijden tot heden. Het werd in 1873 opgericht door Prins Henrik der Nederlanden. Het museum heeft een aantal unieke tentoonstellingsstukken: een in koper gegraveerd panorama van Constantinopel (1626), modellen van het oorlogsschip Zeeland (1662) en een fluit (ca. 1700). Een aparte tentoonstelling is gewijd aan de ontwikkeling van Rotterdam, een van de grootste havens ter wereld. Er zijn modellen van scheepswerven en dokken.