Het Museum van Visserij en Gokken heeft tentoonstellingen die zijn onderverdeeld in een visserij- en een gokafdeling. De schilderijen en kunstvoorwerpen in deze afdelingen geven een beeld van het ontstaan en de ontwikkeling van de visserij en het gokken in Nederland.

Visserij tentoonstellingen

  • Vrouwen en Visserij tentoonstelling

Visserij bestaat in Nederland al sinds de oudheid.

Vrouwen en Visserij is het onderwerp van een hele tentoonstelling in het Vis- en Visserijmuseum. Naast de visvangst hielden de vrouwen zich ook bezig met het bewerken van de huiden van de doornhaai, de catranes. Dit materiaal wordt als zeer waardevol beschouwd in de fournituren.

Wanneer men de tentoongestelde voorwerpen vergelijkt met de werktuigen van de hedendaagse visser, kan men duidelijk zien wat een krachtige technische doorbraak er op het gebied van de visserijarbeid heeft plaatsgevonden.

  • De tentoonstelling Vis in olie – het beeld van vis in de beeldende kunst. Specialisten hebben een selectie gemaakt van kopieën van schilderijen waarop vissen op een niet-standaard manier voorkomen. Pieter Brueghel de Oude heeft bijvoorbeeld een afbeelding van grote vissen die kleine vissen eten, terwijl in Giuseppe Arcimboldo’s ‘Water’ het element wordt voorgesteld in een vrouwelijke vorm, opgebouwd uit visbeelden.
  • De tentoonstelling “Gulle Vangst” toont schilderijen en gipsafgietsels van tien van de grootste vissen. Onder andere een reuzenhaai, een blauwe marlijn, een beluga en zelfs een meerval.
  • De tentoonstelling “Zo oud als de wereld” – fossielen en beenderen van fossiele vissen: een tand van een megalodon – een oude haai die ongeveer 47 ton woog, een fragment van een schelp van een zee-roofdier dat meer dan 360 miljoen jaar geleden leefde.
  • “Surrealistic Sea Dwellers”, een tentoonstelling van schilderijen op zwarte achtergrond van Portland-kunstenares Lisa Ericson: bizarre zeedieren die de toeschouwers meevoeren naar een wereld van fantasie.
  • De tentoonstelling “Het voorteken van de visser” – niet fluiten, niet over hazen praten, maar zeker iets eetbaars overboord gooien, een goudvis in de takel laten zitten – de interessantste en ongewoonste tradities van de vissers zijn vertegenwoordigd in schilderijen, tekeningen, speelgoed en het interactieve gedeelte van de tentoonstelling.
  • De tentoonstelling “Vis in het leven van de mens” is een verzameling voorwerpen waarop vissen zijn afgebeeld: dassen, serviesgoed, postzegels, bankbiljetten en ongewone voorwerpen zoals een gelukspictogram dat op gedroogde schol is geschilderd.

Tentoonstellingen over het thema gokken

Wat de goktentoonstelling betreft, kunnen bezoekers worden aangetrokken door tentoonstellingen zoals:

  • “Gokken in de Oudheid” – niet alleen artefacten uit de oudheid, keramiek en inscripties, tekeningen en diverse elementen die getuigen van de kenmerken van het gokken onder de bevolking, maar ook schilderijen die het begin van de spelen in de oudheid levendig beschrijven, worden hier gepresenteerd.
  • “Gokken voor de elite” is het gedeelte van de tentoonstelling dat gewijd is aan de reeds ontwikkelde visserij-industrie en de wereld van het gokken, die in die tijd beschouwd werd als een soort gokspel en zogenaamd sportvermaak onder de elite en de rijke en welgestelde heren. Er zijn ook schilderijen, kunstvoorwerpen en diverse elementen, diverse bewijzen van hoe de gokindustrie zich ontwikkelde onder de elite van voorbije tijdperken.
  • “Paardenrennen” is het testen van paarden van dravende rassen op behendigheid in draf. Paarden werden gewoonlijk getest aangespannen in een drafwagen, een speciaal tweewielig rijtuig ontworpen voor de races. De eerste draverijen werden in Nederland gehouden in 1554. Dit werd gevolgd door proeven in Engeland, Frankrijk en vervolgens in de rest van de wereld. Er is een fotogalerij, veel verschillende elementen, fragmenten van vroegere tijden van het ontstaan van de paardenrennen in Nederland en bovenal een drafbaan.
  • “Het ontstaan van kaartspelen” – de tentoonstelling spreekt voor zich. De eerste schriftelijke vermeldingen van het spel dateren uit de 16e eeuw in het ontwikkelde Europa, met inbegrip van Nederland. Hier kunt u luisteren naar de geschiedenis van poker en onder leiding van een gids fragmenten van kaartspelen uit het verleden bekijken. De tentoonstelling gaat ook vergezeld van thematische schilderijen.